GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Miért bizonyult jónak a NYDA® express fizikai hatásmódja?

A NYDA® express nem tartalmaz neurotoxikus rovarirtó anyagokat, egyáltalán nincsenek benne neurotoxinok. A 2-fázisú NYDA® express dimetikon mélyen penetrál az élősködők légzőnyílásaiba és megfullasztja a kifejlett fejtetveket, a lárváikat és a serkéiket. Ezáltal, az élősködők légzésekor zajló diffúzió folyamata hatékonyan megszakítható.

Miért kell a NYDA® express-t száraz hajon alkalmazni?

A NYDA® express úgy küzd meg a fejtetvekkel, hogy behatol a légzőrendszerükbe és elzárja a légzőnyílásaikat. A fejtetű végül megfullad. Mivel a víznek nagyobb a felületi feszültsége, mint a NYDA®   expressnek, ezért nem képes a fejtetű légzőrendszerébe hatolni. Ha a NYDA® expresst nedves hajon alkalmazzák, a termék felhígul és a hatása így már nem érvényesülhet. Ez megakadályozza a kezelés sikerességét.

Kezelhetőek a fiatalabb gyermekek is a NYDA® expresszel?

A NYDA® express mindenfajta korosztály kezelésére alkalmas, beleértve a csecsemőket is.

* A klinikai kutatások etikai hátterének megfelelően terhes és szoptatós anyákon, illetve 2 éves kor alatti gyermekeken nem végeztek kísérleteket.

Van valami, amire különösen figyelnem kell, ha a hajam színezett?

Van rá esély, hogy a színezett haj színe megváltozik vagy a szín tartóssága megrövidül. Mindazonáltal, a termék 2006-os bemutatása óta, nem jelentettek a színezett hajjal összefüggő problémákat. Ha biztos akar lenni a dolgában, érdemes 2 napot várnia a kezelés után, ha újra szeretné színezni a haját.  Ekkor ugyanis a NYDA® express főbb komponensei kimosódnak a hajból.

A NYDA® express gyúlékony anyag?

A NYDA® alacsony viszkozitású dimetikon tartalma potenciálisan gyúlékony, hasonlóan egy hajlakkhoz vagy parfümhöz. Mindazonáltal, a dimetikonok csak akkor gyulladnak ki, ha érintkeznek egy külső gyújtóforrással (például nyílt lánggal). A különböző dimetikonok gyúlékonysága változó mértékű.
Elkerülendő a lehetséges baleseteket, a NYDA® express gyúlékonyságára, valamint a termék helyes alkalmazására vonatkozó információk megtalálhatók a csomagolásán és a használati utasításában, ahogy azt a következőkben olvashatja:  „Mivel némely összetevője gyúlékony, a NYDA® express nem használható nyílt láng vagy izzó objektum jelenlétében! Tartsa távol a NYDA® expresst a hő- és gyújtóforrásoktól és ne dohányozzon a kezelés során.”

Mi az a dimetikon?

A dimetikonok a lineáris polidimetilsziloxánok egy csoportja, amelyek általában színtelen, szagtalan és vízlepergető folyadékok. A polidimetilsziloxánok alacsony felületi feszültséggel rendelkeznek, ezért képesek szinte bármilyen felület megnedvesítésére. Ez döntő fontosságú a fejtetvek elleni fizikai hatásmód szempontjából.
A dimetikonok nem szívódnak fel sem a bőrön, sem a nyálkahártyán keresztül. Az orvostudomány és a kozmetika területén, a bőrvédő kenőcsök, hajformázó termékek, parfümök és fogkrémek összetevőjeként vannak jelen.

Hogyan működnek a hagyományos rovarirtószerek?

A hagyományos rovarirtó szerek neurotoxikus hatóanyagot tartalmazó összetevőket tartalmaznak, ezáltal károsítják a fejtetvek idegrendszerét. A NYDA® express fizikai hatásmóddal rendelkezik, és eltérően a többi tetűirtó szertől, nem tartalmaz méreganyagokat. 
A neurotoxikus készítmények egyik legfőbb gyenge pontja a hatásmódjuk. A még fejletlen fejtetvek idegrendszere csupán 4 nap után fejlődik ki.  Ez azt jelenti, hogy a neurotoxikus termékeknek a legtöbb esetben majdhogynem nincs hatása a petékre ebben a stádiumban. A neurotoxikus szerekkel szembeni rezisztenciát több országban is igazolták.
A NYDA® expresszel ellentétben, a neurotoxikus készítmények gyakran nehezen tolerálhatóak. Az adagolás és az alkalmazási idő tekintetében nem megfelelő alkalmazás mellékhatásokat okozhat. A gyermekek különösen érzékenyek ezekre a hatásokra, mivel az immunrendszerük és az anyagcseréjük, valamint a bőrük védőrétege még nem fejlődött ki teljesen.

Lehet az a fejtetű-fertőzés oka, hogy a gyermekem haja piszkos?

Egy gyakori tévhit szerint a fejtetű fertőzések oka a piszkos haj, de valójában a fejtetvek nem válogatnak a tiszta és piszkos haj között.

Van rá mód, hogy csökkentsem a kockázatát gyermekem fejtetű-fertőződésének?

Van néhány egyszerű módja annak, hogy csökkentse a kockázatát, hogy családja fejtetűvel fertőződjön meg.

  1. Kösse fel vagy fonja be a hosszú hajat, különösen az iskolába járás idejére. A fejtetvek nem tudnak repülni vagy ugrani, viszont a laza hajtincsekből képesek mások fejére vándorolni.
  2. Ne osztozzon a hajkeféin, fésűin, haj-kiegészítőin, sapkáin vagy párnáin másokkal. Habár ritka a fenti tárgyakon keresztüli terjedés, mégis lehetséges.
  3. Lehetőség szerint a rövid haj viselete a legideálisabb a járványok kitörése idején, mivel ez egyszerűbbé teszi a védekezést és a kezelést.
  4. Tartsa otthon gyermekét a gyógyulásig, ha fejtetvességet észlel nála és értesítse az iskoláját. Ezzel korlátozhatja a további terjedés lehetőségét és felhívhatja más családok figyelmét is a gyermekeik ellenőrzésének fontosságára.

A viszkető fej és fejbőr jelzi a legjobban, hogy a gyermekemnek tetve van?

Nem, sokaknak nem viszket a feje a fejtetűtől, ezért a legjobb módszer a gyermek megfigyelésére, ha rendszeresen ellenőrzi a haját tetvek után kutatva, amennyiben tudatában van, hogy fejtetű terjed az iskolában.

Szüksége lesz a gyermekemnek egy másodlagos kezelésre is?

Azt ajánljuk, a kezelés után 8-10 nappal ellenőrizze újra a hajat. Ha a kezeléskor alkalmazott oldat nem fedi le teljesen a teljes hajmennyiséget, néhány serke életben maradhat és 7-8 nappal később ki is kelhet. Ha bármennyi élő fejtetvet talál, ismételje meg a kezelést és ellenőrizze újra a hajat 8-10 nap múlva.

Ha még mindig serkéket látok a hajszálakhoz tapadva a kezelés után, akkor hatástalan volt a kezelés?

Nem, mivel a fejtetvek egy különösen erős „ragasztóval” rögzítik a hajtövekhez a serkéiket, amit nem oldanak fel a fejtetű ellenes szerek, akkor sem, ha a benne lévő embrió már elpusztult. A mellékelt NYDA express tetűfésűvel történő alapos, utasítások szerinti átfésülés segítségével eltávolíthatók az elpusztult serkék a hajból.